Letöltés

A Visual Basic 2008 ingyenes próbaverzióját letöltheted innen
Ha neked illegális teljes verzió kell, torrentezz!

ez mi ez?

A blog egyszerűen és érthetően, lépésről-lépésre leírja mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy megtanulj alapszinten, a 0-ról programozni Visual Basic nyelven.

Friss topikok

  • Ifju padavan: új dolgot nem írsz??????? (2011.03.09. 19:14) Kezdjük az alapoktól
  • Koliminyon^: Valaki leírná és elküldeni éz ÖSSZES változót és hozzá a tulajdonságukat?? A mostani játékomohz ke... (2008.10.29. 13:58) Első programunk: A számológép
  • programozó állás: Legyen informatikai, programozói oktatás kategória a www.aprogramozo.net programozóknak készített ... (2008.04.19. 21:41) A tojástartó

Archívum

Társblog

Linkblog

A tojástartó

2008.04.19. 12:13 | tanárbácsi | 1 komment

Címkék: programozás ha osztás if visual basic

Üdvözlök ismét mindenkit! Ma elkészítjük második programunkat, ami nem sokkal lesz komolyabb mint az előző, de azért már van előrelépés.

Egy olyan programot fogunk készíteni, ami kijelzi hogy hány adott számú tojás esetében, mennyi tojástartóra lesz szükségünk, és mennyi üres hely marad (amennyiben marad) a tojástartóban. Tervezzük meg a dizájnt, ennek már mennie kell önállóan is. Így vhogy.

Szükséges lesz megismertetni benneteket az osztás különböző műveleteivel.

mod: Ha osztod 6-ot 4-gyel és csak a maradékával akarsz számolni tedd ezt: 6 mod 4 = 2
\ (visszaper): így csak egész számokat számol, a maradékot nem számítja: 6 \ 4 = 1
/ : a tradícionális sima osztás

Továbbá szükségünk lesz az if függvényre is. Ez egy feltéles utasítást tesz lehetővé, amit igen gyakran fogunk alkalmazni.

If feltetel then
 
utasítások
Else
 
utasítások
End if

Itt annyi történik, hogy beírjuk a feltételt, aminek megadjuk, hogy mi történjen, ha igaz (then után), és azt hogy mi történjen, ha nem teljesül a feltétel (else).
Ennyi elég is lesz a program megírásához. Innen már csak gondolkodni kell. (Egy tojástartóba 12 db tojás fér.) Én speciel bevezettem két változót tojas és tojastarto néven. Ezekhez a Tojások száma, illetve a Tojástartó értékeit rendeltem hozzá. Az egészben ott van egy kis buktató, hogy nem elég csupán elosztani egymással itt a tojásokat meg a tojástartót, hiszen ha marad 5 tojás, annak is kell biztosítani tojástartót. Tehát abban az esetben, HA (if) a maradék nagyobb, mint 0 hozzá kell 1-et adni a tojástartók számához. Értem?
A többivel pedig remélem boldogultok. Ez lesz belőle.

Első programunk: A számológép

2008.04.06. 14:50 | tanárbácsi | 1 komment

Címkék: programozás számológép visual basic változók

Ígérem, nem fogtok megizzadni. De hát vhol muszáj elkezdeni. Mi itt fogjuk. Bezony, egy számológép lesz az, amire először büszkék lesztek.

Tehát meg van nyitva a Visual Basic. Kattanjunk a File -> New Project menüpontra, aztán válasszuk a Windows Forms Application-t (Standard EXE).

Aztán elő kéne nekünk csalogatni egy olyat, hogy Toolbox. Ezt 2008-ban lehet helyezni ide-oda, 6-ban meg ott van alapból baloldalon. Így kell vhogy kinéznie.

Vizuális tervezés

Ha emlékszünk az előző postból akkor most az jön, hogy kitesszük a szükséges hozzávalókat vizuálisan (ezért híjják Visualnak, vagy nem biztos, de logikusnak tűnik:) a Formba. Ezt a már említett Toolbox segítségével tudjuk megcsinálni.

Ugye számológép. Szükségünk lesz két mezőre (TextBox) ahova bekérjük a számokat, aztán kell gomb amire, ha rákattint a felhasználó, megokosodik. Egyszerű számológép lévén, a négy alapművelethez, négy külön gombot kell csinálnunk. Ezeket a Toolboxból kiválasztva egyszerűen, tetszőlegesen kihelyezhetjük leendő ablakunkba (Form). Illetve, ha akarjuk tehetünk még egy Kilépés gombot is. A TextBoxokhoz jó lenne vmiféle magyarázó szöveget is rakni, hogy mégis mit kell oda beírni. Pakoljunk hát melléjük Labelt is, szintén a ToolBoxból. Ja és hát persze kell még egy TextBox ahova az eredményt fogjuk beiratni a géppel.

Igen ám, de át is kéne nevezni ezeket a Labeleket. Mégis csak hülyén néz ki, hogy Label1. Ezt a jobb alsó sarokban látható táblázatszerű izéből valósíthatjuk meg, méghozzá a Textnél (6.0-nál Caption) miután rákattintással kiválasztottuk a változtatni kívánt elemet. Csak simán átírjuk ebben a táblázatszerű izében, ami egyébként meghatározó része a programnak. Ugyanígy kell eljráni a Buttonöknél is az átnevezéshez. Itt járunk most.
Ha szeretnénk, hogy az eredmény mezőt ne írhassa át a júzer, a táblázatszerű izében (Properties) a Lockednél van lehetőségünk a False értéket Truera változtatni.

Programozás

Kezdjünk hát végre bele! Kattintsunk duplán a már kihelyezett összeadás gombra. Mindig azt az elemet programozzuk, amivel a műveletet fogjuk végezni (amire a felhasználó kattint). Egy nagy fehérség előtt találjuk magunkat. A gép már előre kitöltötte nekünk a program elejét és végét, hogy azzal nekünk már ne kelljen vesződnünk.

Megtanítom nektek a változókat. A változó az kb egyenlő a matematikai egyenletekben az x-szel, az ismeretlennel. Ezt változtathatjuk, helyére bármit beírhatunk. A változóknak több típusa van, említenék néhány fontosat.

string: szöveges, tartalma a többivel ellentétben nem csak szám lehet, az ebben a formátumba írt számokkal műveletet nem lehet végezni
byte: egész szám, 0-295
boolean: logikai, true vagy false
integer: egész szám, -32768-32768
long: egész szám, -2147483648-2147483648
single: valós szám, 7 jegyű tört
double: valós szám, 15 jegyű tört

Mindig csak a szükséges méretű változót használjuk. Egy long sokkal több memóriát foglal, mint egy byte, ne pazaroljunk.

A változót, amennyiben a program elejére szúrjuk be, a Form után, az egész programra fog vonatkozni (globális változó), nem csak az adott programrészre. Ahhoz hogy egy változót használhassunk, először deklarálni kell. Így:

dim valtozonev as tipus

Ezután hivatkozhatunk rá, megadhatjuk milyen értéket vegyen fel, mi legyen a változó.
A mi esetünkben ez így fog kinézni:

Dim szam1 As Long, szam2 As Long
        szam1 = TextBox1.Text
        szam2 = TextBox2.Text


Longot választottam hiszen számológép lévén nem árt, ha nagy számokat is tud kezelni. Egy szam1 és egy szam2 nevű változót deklaráltam, amit a TextBox1 és a TextBox2-vel tettem egyenlővé. Pontosabban a TextBox mező szövegével. Ezért lett TextBox1.Text .

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy beírjuk:

TextBox3.Text = szam1 + szam2


A play ikonra kattintva vagy az F5 megnyomásával elindíthatjuk az alkalmazást. A többi művelet megírásához is ugyanígy járjunk el (* = szorzás, / =osztás).

Programkód itt.

Hamarosan újabb, komolyabb feladattal jelentkezek. Ha vmi nem megy, kérdezz!


Kezdjük az alapoktól

2008.04.06. 12:29 | tanárbácsi | 3 komment

Címkék: programozás alapok visual basic

Miután sikeresen beszereztük a VB vmelyik nem túl régi példányát, kezdjünk is hozzá.
A program megnyitása után egy amolyan Start Page jelenik meg (2008 esetén), ami teljesen hülyeség, zárjuk be. Most pedig ne csináljunk semmit, figyeljünk ide.

Nem kezdeném el leírni, hogy mi az a programozás, talán tudjátok, ha már rászántátok magatokat, hogy tanuljatok. Viszont azt leírnám, hogy mik az alapvető lépései, mert bizony ez egy igen hosszú folyamat lesz, főleg később.

  1. Tervezés: Ez a lépés egyszerűbb programoknál, (tehát még amiket először fogunk csinálni) kihagyható. Ezeknél még nem lesz szükség papírra, ceruzára ahhoz, hogy átlássuk programunk struktúráját. De mindenképpen szükséges, hogy átgondoljunk, milyen adatokra lesz szükség, milyen megoldással valósítjuk meg pl. első progamunkat, egy egyszerű számológépet. 
  2. A felület megtervezése: Miután gondolatban megvagyunk a programmal, ideje használni is a VB-t. Elhelyezzük a szükséges gombokat, mezőket, amikhez majd utasításokat rendelünk.
  3. A program megírása: Most jönne a lényeg, megírjuk a programot. No, de olyat ti még nem tudtok, majd mingyá' megtanítom.

Megnyitottunk!

2008.04.06. 10:29 | tanárbácsi | Szólj hozzá!

Címkék: programozás köszöntő welcome megnyitottunk visual basic

Hát nagy szeretettel üdvözlök minden programozni vágyó netezőt! Aki ezt kereste jó helyen jár, aki meg csak idetévedt az nézzen körül, és lásson csodát. Mindenkit megfogok tanítani alapszinten programozni Visual Basic nyelven.

Hogy melyik verzió? Igazából olyan nagyon sok különbség nincs, de én azért a legújabb 2008-ast ajánlanám, én ezt fogom használni, de aki 6.0-t használ, az is el fog tudni igazodni.
A blog valószínűleg heti megjelenéssel fog működni. Minden héten új feladatokkal. Teljesen szájbarágós formában, a témában hülyéknek is közérthető módon. Tehát a blog elsősorban a 0-ról induló kezdők számára fog segítséget jelenteni. Mit segítséget? Ez több lesz annál. Helyettesít egy tanfolyamot vagy egy tanarat.

Sok szerencsét, és ne feledd:
Bízz Istenben, és ments rendszeresen!